A kezelések következményei

A kezelések következményei

A kezelések következményei

Számos, a nőgyógyászati daganatos megbetegedések gyógyításában alkalmazott kezelésnek lehetnek olyan következményei, amelyek a szexualitásodat is érintik. Függetlenül attól, hogy éppen most esett-e át valaki a műtéten, hogy milyen kezelést kapott (kemoterápiás vagy sugárkezelést, esetleg a kettő kombinációját kapta), sok nő tapasztal változásokat a szexuális életében.

Attól függően, hogy milyen kezeléseket kaptál, különböző mellékhatásokat tapasztalhatsz:

Csökkent szexuális kedv

A kezeléseket követő időszakban a legtöbb nő gondolni sem akar a szexre. Sokak számára a támogatás és a biztonság ilyenkor fontosabb, mint a szexuális kielégülés.

Behatolás közben vagy után érzett fájdalom

A fájdalom leginkább a közösülés során a hüvelyszárazság következménye, ami az érzékeny hüvelyszövetet sebezhetővé teszi szex közben. Latin elnevezéssel ez a dyspareuna, amit más állapotok is okozhatnak, például vaginizmus, vulvodynia, fertőzések vagy bőrbetegségek.

Tehát az ilyen fájdalomnak különböző okai lehetnek: lehet, hogy úgy érzed, a hüvelyed merevebb vagy szárazabb, de a fájdalomtól való félelem is szerepet játszhat. A medencefenék izmai ilyenkor „automatikusan”, néha akaratlanul is megfeszülnek, amelynek következtében a behatolás fájdalmas lehet.

A fájdalom elkerüléséhez nagyon fontos a megfelelő síkosítás. Akkor jó egy síkosító, ha erőteljesen rehidratáló, hosszan tartó, amely megvédi és keni az érzékeny szöveteket közösülés közben, és biztonságosan használható helyileg a hüvelyszárazság kezelésére is.

Csökkent hüvelyi nedvesedés

A menopauza vagy a sugárkezelés (radioterápia)  hatására a hüvely nyálkahártyája kiszáradhat, és szexuális együttlét esetén is előfordulhat, hogy kevésbé nedvesedik. Ennek következtében fájdalmas lehet a behatolás. Nagyon fontos, hogy síkosítót használjatok.

Vérzés 

A sugárkezelés és a műtétek következtében a hüvely nyálkahártyája sérülékennyé válik és gyakoribb a szexuális együttlét közben vagy után fellépő vérzés. Ez azonban néhány hét vagy hónap elteltével magától elmúlhat. Néha a hüvely nyálkahártyája érzékeny marad és akár hosszabb időn keresztül is tapasztalható vérzés.

Nehezebben elérhető orgazmus

Nőgyógyászati daganattal kezelt nőknél gyakori, hogy nehezebben adják át magukat a szexuális ingereknek és nehezebben érik el az orgazmust is. Ennek több oka is lehet, pl. fáradtság, csökkent szexuális kedv, feszültség, az egészséggel kapcsolatos aggályok, túl kevés szexuális inger, menopauza, de az is szerepet játszhat, ha nehezedre esik, hogy a gondolataid ne kalandozzanak el a szextől.

Ha eltávolították a méhedet, úgy ez egy másfaja orgazmusélményhez vagy nehezebben elérhető orgazmushoz is vezethet. Igaz ez akkor is, ha teljes vagy részleges klitorisz-eltávolításon estél át.

Megrövidült hüvely 

Egyrészt  műtét során eltávolíthatnak a hüvelyből is egy kisebb részt, ez az un. hüvely-mandzsetta. Nem lehet megmondani ez mekkora, mindenkinél más. Sajnos előfordulhat, hogy rövidebb lesz a hüvely. Másrészt idővel az összenövéseknek is lehet a következménye a rövidülés.

Nagyon fontos a rendszeres szexuális élet vagy hüvelytágítás ilyenkor is, de, hogy mindkettőtök számára élvezhető legyen a szex, létezik már olyan segítő eszköz, amit úgy hívnak, hogy: péniszgyűrű. A férfi, ha ezt felveszi, akkor egy ütközőpontot képez, és az érzékelése ugyanolyan marad.

Erről többet itt olvashatsz vagy vásárolhatjátok meg: https://malyvavirag.hu/shop

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság, más néven hüvelysorvadás vagy atrófiás hüvelygyulladás ( fehéres elszíneződésként látható), elég gyakori a nőgyógyászati daganatok kezelése után, ezt leginkább a hormonális változások miatt alakulhat ki.  
A hüvely nedvesedése a hüvelyszövetet rugalmasan, kényelmesen és nedvesen tartja, amelyet a méhnyak mirigyei termelnek, és a szervezet ösztrogéntermelése szabályozza. Ha a petefészkek ösztrogéntermelése megszakad, a petefészkek eltávolításra kerülnek a műtét során, vagy a sugárterápia miatt működésképtelenné válnak, akkor megváltozhat a hüvelyváladék, s ez viszketést, irritációt okozhat a hüvelyben vagy a váladék hiány szárazságot.

Vannak termékek, melyek hüvelyszárazság kezelésére alkalmasak, és nagyon fontos a szexuális együttlét alatt a megfelelő síkosító használata.

Nőiséged 

A kezelések miatt sok nő úgy érzi, hogy nőiségét is elveszítette. Végülis a rák és a kezelések női mivoltodat alapjaiban rengették meg. Ez nagyon megviseli az embert. Az olyan kérdések, mint Nő vagyok én még egyáltalán? vagy Mi lesz most a nőiségemmel? sok nő számára igenis fontos szerepet játszanak.

Gyermekáldás iránti beteljesületlen vágy

A nőiségen esett csorba. Ez abban az esetben is megjelenik, ha a gyermek utáni vágy természetes úton már nem teljesülhet be. Amikor a reprodukciós szerv nem működik, vagy nincs meg, azt nagyon sok nő hatalmas veszteségként és a vele együtt járó gyászként éli meg.

Ha nincs már igény szexuális kapcsolatra 

Bizonyos nőknek egyáltalán nincs igényük szexuális kapcsolatra, de ezt nem élik meg problémaként.

Lelki következmények és a szexualitás 

A diagnózis és a kezelések alatt sok minden történt veled, és sok mindent fel kell dolgoznod. Gyakori érzelmek a szomorúság, a harag és a félelem. Van, hogy bizonytalan vagy a testeddel kapcsolatban, vagy szégyelled, ahogy most kinézel. Az is előfordulhat, hogy bűnösnek érzed magad, avagy úgy érzed, magadra hagytak. Nagyon sok minden történt veled, és ennek feldolgozása időt vesz igénybe, sőt, mindez hatással lehet szexuális életedre is.

Adj magadnak időt a történtek feldolgozására!

Ne légy türelmetlen!  
Adj időt magadnak, hogy testedet és szexuális igényeidet (újra) megismerhesd. Akár egyedül, akár a partnereddel.

Valószínű, hogy nem magától értetődően jön el az a pillanat, amikor újra igényled majd a szexuális kapcsolatot. Előfordul, hogy sok időbe és fáradtságba kerül, hogy ide eljuss, különösen, ha a kezeléseid következményei erősen megviselnek.

Ne tartsd magadban, ha panaszaid vannak, hanem keress segítséget!  
Kérj tanácsot, ha nem működik a szeretkezés. Beszélj a kezelőorvosoddal, a háziorvosoddal, keress fel egy szexológust, vagy egy olyan konzulenst, akinek a szexuális egészség a szakterülete. 

Figyelem! Ez az oldal olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha elmúltál 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattintva a tartalom elérhető lesz számodra.