A (korai) menopauza és a szexualitás

A (korai) menopauza és a szexualitás

Bizonyos, például méh-, méhnyak- vagy petefészekrák esetén alkalmazott kezelések hatására, vagy ha BRCA1 vagy BRCA2 génmutációt hordozol, korábban jelentkezhet nálad a változókor vagy menopauza. Ekkor olyan szexuális panaszok is felléphetnek, amelyek a változókor velejárói. A talán legismertebb panasz a hőhullámok megjelenése. Ez az egyik olyan velejárója a menopauzának, amelytől gyakran a szexuális kedv is lelohad.

Mi is az a változókor?

A változókor az az időszak egy nő életében, amikor a petefészkekben már nem érik több petesejt. Ilyenkor megszűnik a peteérés (ovuláció). A petefészkek nem termelnek már ösztrogént (azaz női hormont). Tulajdonképpen minden, a menopauzával járó változás és következmény az ösztrogénszint csökkenésére vezethető vissza.

Akkor beszélünk hivatalosan változókorról vagy menopauzáról, ha egy éven belül nem volt menstruációd. A hormontermelés csökkenése természetes menopauza esetén fokozatosan történik, úgy kb. tíz év leforgása alatt. Az egészből csak az utolsó menstruációt megelőző és az azt követő néhány évben észlelsz valamit. Először a menstruációs ciklus válik rendszertelenné. A vérzések lehetnek erősebbek, vagy éppen gyengébbek is, mielőtt teljesen elmaradnak.

Az utolsó menstruáció átlagosan a nők 51 éves korában jelentkezik, és ekkor lépnek be a változókorba. A változókorral járó panaszok mértéke és erőssége a nők körében nagyon széles skálán mozog. Vannak, akik a menstruáció elmaradásán kívül semmit sem érzékelnek. Másoknak ezzel szemben komoly panaszaik vannak. Mind maguk a tünetek, mind ezek mértéke és erőssége sokfélék lehetnek. 
Bizonyos daganatok, például méh-, méhnyak- vagy petefészekrák esetén alkalmazott kezelések, vagy a BRCA1 vagy BRCA2 génmutáció jelenléte miatti, megelőző petefészek-eltávolító beavatkozás hatására az érintetteknél korábban jelentkezhet a menopauza. Ezt művi vagy kezelések okozta menopauzának hívják. Ekkor olyan panaszok is felléphetnek, melyek a változókor velejárói.

Melyek a változókor tünetei?

A változókor jellegzetes tünetei:

 • meddőség és rendszertelen menstruáció
 • csontritkulás (oszteoporózis)
 • fáradtság
 • súlygyarapodás
 • csökkent szexuális kedv
 • szomorúság, hangulatingadozások és stressz
 • hőhullámok és éjszakai izzadás
 • a bőr és a nyálkahártyák kiszáradása
 • szédülés, homályos látás, rosszullét
 • heves szívdobogás
 • alvásproblémák, feledékenység
 • izom- és ízületi problémák
 • vizeletvesztés és hólyagfertőzések
 • vizesedés (ödéma)

Beszéld meg orvosoddal, mit tehetsz a változókori tünetek ellen, valamint olvasd el a menopauza kiadványunkat: https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/menopauza-a-nogyogyaszati-daganatok-utan


Menopauzális hormonterápia (MHT)

Korai változókor esetén több okból is hasznos lehet a hormonkészítmények szedése, de erről természetesen mindig egyeztess orvosoddal.

Kezelés következtében korábban beköszönő változókor

Ha daganatos megbetegedés miatti kezelést kapsz, vagy ha BRCA1 vagy BRCA2 génmutációt hordozol, korábban jelentkezhet nálad a változókor a következő okok miatt:

 • Olyan operációd volt, amelynek keretében eltávolították a petefészkeket. Ez az operáció a kezelés része is lehet, pl. méhdaganat vagy petefészekdaganat esetében. A BRCA-génmutációt hordozó nőknél gyakori, hogy megelőző céllal eltávolíttatják a petefészkeiket, hogy ezzel is megelőzzék a petefészekrák kialakulását.
 • A kemoterápiát a rák több fajtájánál is alkalmazzák. Ezzel egyrészt a tumor méretét próbálják csökkenteni, másrészt az esetleges áttétek kialakulása ellen is így veszik fel a harcot. A kemoterápiánál használt anyagok károsíthatják a petefészkekben lévő petéket. Ezek az anyagok azonban egy másik sejttípust is megtámadhatnak, mégpedig egy olyan sejttípust, amely androgént termel. Ez pedig negatív hatással van a termékenységre és a hormontermelésre.
 • Alhasi sugárkezelés, pl. méhnyakrák esetében a sugárzást a tumorra irányítják. Azonban a tumor közvetlen közelében lévő szerveket, így a petefészkeket is érheti sugárzás, amelyek ezáltal akaratlanul is károsodhatnak. Permanens meddőség és korai változókor lehetnek a következmények. A kemoterápiával összehasonlítva a sugárzás ilyen hatása kevéssé jósolható meg előre.

A változókor következményei

Testi következmények

Az ösztrogénszint csökkenése a tested több területére is hatással van:

 • Kevéssé leszel védett a szív- és érrendszeri betegségek ellen.
 • A bőröd szárazabbá válik.
 • A bőr ráncosabb is lesz az elasztikus szövetek csökkenése miatt.
 • Változik az anyagcseréd is, aminek következtében könnyebben tudsz hízni.
 • A csonterőd csökken. Ebből következően nagyobb a (komoly) csonttörések kockázata.

A csonterősség csökkenése különösen korán fellépő változókor esetén jelent komoly egészségi kockázatot. Amennyiben kaphatsz kiegészítő hormonkezelést, akkor ennek alkalmazása hasznos lehet, azonban természetesen mindig konzultálj az orvosoddal. Ha nem kaphatsz hormonokat, akkor meg kell nézni, hogy milyen más módon tudod a csontjaidat a lehető legjobban karban tartani (pl. biszfoszfonátokkal).

Változások a hüvelyben és a szeméremtesten

A változókor egyik zavaró testi velejárója, hogy a bőr, valamint a szeméremtest és a hüvely nyálkahártyája kiszárad és elvékonyodik (atrófia). Ezáltal a hüvely nedvesedése is nehezebb. Persze továbbra is lehetséges a nedvesedés szexuális inger hatására, de több időt és odaadást igényel. Éppen ezért különösen fontos, hogy valóban izgatott légy az ujjal történő behatolás vagy a közösülés előtt.

Néha a bőr valamint a szeméremtest és a hüvely nyálkahártyájának szárazsága és elvékonyodása annyira erős, hogy úgy tűnhet, mintha a szeméremajkak összementek volna és a klitorisz kisebb lenne. A hüvelyt is kisebbnek érezheted. A hüvely fala simább és vékonyabb lesz, és ezáltal érintés vagy dörzsölés esetén könnyebben léphet fel vérzés.

Érzelmi változások

A változókor legismertebb tünetei a hőhullámok: amikor úgy érzed, hogy szobahőmérsékletből hirtelen egy szauna hője önt el. Van, hogy az ember arca kipirul és izzadni kezd. Úgy is mondhatjuk, hogy a hőhullámok egy időre átveszik a tested felett az irányítást. Ha gyakran szenvedsz hőhullámoktól, az a mindennapi életedet is megnehezítheti. A hőhullámok a nyugodt alvást is megzavarhatják. Előfordul, hogy izzadtságban fürödve ébredsz. Mindez szexuális életedet is akadályozhatja.

A változókor és a szex

A (korai) változókor egyik velejárója a csökkent szexuális kedv. Ennek oka a hormonális változások. Az agy kevésbé befogadó a szexuális ingerekre, amelynek következtében a szexuális izgalom lassabban jelenik meg, vagy egyáltalán nem keletkezik. A fájdalmak és a hőhullámok is gyakran gátlón hatnak a szexuális életre. 
Különösen fontos a hüvely megfelelő karbantartása zsíros krémekkel és vaginális síkosítókkal. Ilyen zsíros krémek például a gyógyszertári paraffinos/vazelines krémek, vagy egyéb, az orvosod által ajánlott készítmények.

Vaginális síkosítókról az alábbi részben is olvashatsz ide kattintva.

Fontos az is, hogy a hüvelyt és a szeméremtestet csak olyan módon érintsük, amely kellemes érzést vált ki. Ez azzal is járhat, hogy búcsút kell mondani néhány olyan módszernek, amelyet korábban a szexuális együttléteknél használtatok. A durva, gyors és túl sok előjáték nélküli együttlétet lehet, hogy most nehezebb lesz megvalósítani, vagy egyáltalán nem is fog menni. Az is előfordulhat, hogy a szexuális behatolást már tényleg nem bírja a hüvely.

Még a sok, pozitív figyelem mellett, valamint a hüvely vagy más testtáj szexuális stimulációja ellenére is előfordulhat, hogy nehéz izgalmi állapotba kerülni, és minderre elég időt találni. De néha még így is megfelelő mértékű a nedvesedés, ezáltal élvezheted a szexet.

Figyelem! Ez az oldal olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha elmúltál 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattintva a tartalom elérhető lesz számodra.