Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Az alábbiakban a nőgyógyászati daganatos megbetegedések kapcsán a szexualitásra vonatkozó, leggyakrabban ismételt kérdéseket, és az azokra a sorstársak által adott válaszokat olvashatjátok.

Gyakori kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Radioaktív leszek-e a sugárkezelés után, és ez káros-e a partneremre?

Nem, sugárkezelés hatására nem leszel radioaktív. A sugárzás nem a testedben van, hanem a besugárzó készülékben. Ha szeretnéd, élhetsz szexuális életet. Csupán az operációt követő hat héten belül, vagy a hüvely nyálkahártyájának helyreállása előtt nem ajánlott a szexuális együttlét. Ez a legtöbb esetben 4-6 hetet vesz igénybe.

Fertőző leszek-e kemoterápiás kezelés után, és ez káros-e a partneremre?

A kemoterápiánál alkalmazott további gyógyszerek pl. a vagina nyálkahártyáján szívódnak fel. Mindez igazán alacsony koncentrációban történik, szóval nem jelent veszélyt a partnered számára. Figyelj arra, hogy a kemoterápia idején használj fogamzásgátlást (amennyiben még termékeny vagy) szex közben, hiszen a kezelés idején nem szabad teherbe esni, a kemoterápia ugyanis káros a magzatra.

A kezelést követően mennyi idővel élhetünk partneremmel ismét szexuális életet?

Ez mindenkinél egyéni, és attól függ, milyen daganatos megbetegedésben szenvedtél, és milyen kezelést/kezeléseket kaptál. Ezért mindig érdeklődj kezelőorvosodnál vagy a szakápolódnál. Általánosságban az operációt vagy a sugárterápiát követő első hetekben nem javasolják a szexuális együttlétet (4-6 hét). De persze nyugodtan szeretkezhettek más módon, amennyiben nem okoz fájdalmat.

Figyelem! Ez az oldal olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha elmúltál 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattintva a tartalom elérhető lesz számodra.