Hogyan lehet újra kedved a szexhez?

Hogyan lehet újra kedved a szexhez?

Teljesen normális, ha az embernek nincs kedve a szexhez. Egyrészt kevés olyan ember van, akiből valóban minden este előbújik a „lepedőakrobata”, másrészt számos tényező lehet oka annak, ha nincs kedved a szexhez. Aki rákkal küzd, túlélő üzemmódra kapcsol, és teljesen másfajta dolgok foglalkoztatják, mint a szex. Mindebben a kezeléseknek és azok következményeinek is szerepe lehet.

A kezelések következményei

Számos, a nőgyógyászati daganatos megbetegedések gyógyításában alkalmazott kezelésnek lehetnek olyan következményei, amelyek a szexualitásodat is érintik. Függetlenül attól, hogy éppen most esett-e át valaki a műtéten, vagy hogy milyen kezelést kapott (kemoterápiás vagy sugárkezelést, esetleg a kettő kombinációját), sok nő tapasztal változásokat a szexuális életében.

Attól függően, hogy milyen kezeléseket kaptál, különböző mellékhatásokat tapasztalhatsz:

Csökkent szexuális kedv

A kezeléseket követő időszakban a legtöbb nő gondolni sem akar a szexre. Sokak számára a támogatás és a biztonság ilyenkor fontosabb, mint a szexuális kielégülés.

A libidó visszaépítéséhez ajánljuk kiadványunkat: https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/a-libido-elvesztese-a-rak-utan

Behatolás közben vagy után érzett fájdalom

Az ilyen fájdalomnak különböző okai lehetnek: lehet, hogy úgy érzed, a hüvelyed merevebb vagy szárazabb, de a fájdalomtól való félelem is szerepet játszhat. A medencefenék izmai ilyenkor „automatikusan”, néha akaratlanul is megfeszülnek, amelynek következtében a behatolás fájdalmas lehet.

Csökkent hüvelyi nedvesedés

A menopauza vagy a sugárkezelés (radioterápia) hatására a hüvely nyálkahártyája kiszáradhat, és szexuális együttlét esetén is előfordulhat, hogy kevéssé nedvesedik. Ennek következtében fájdalmas lehet a behatolás. Mindenképpen ajánljuk síkosító használatát.

Itt találod az általunk forgalmazottakat: https://malyvavirag.hu/shop

Vérzés

A sugárkezelés és a műtétek következtében a hüvely nyálkahártyája sérülékennyé válik, és gyakoribb a szexuális együttlét közben fellépő vérzés. Ez azonban néhány hét vagy hónap elteltével magától elmúlhat. Néha a hüvely nyálkahártyája érzékeny marad, és akár hosszabb időn keresztül is tapasztalható vérzés.

Nehezebben elérhető orgazmus

Nőgyógyászati daganattal kezelt nőknél gyakori, hogy nehezebben adják át magukat a szexuális ingereknek, és nehezebben érik el az orgazmust is. Ennek több oka is lehet, pl. fáradtság, csökkent szexuális kedv, feszültség, az egészséggel kapcsolatos aggályok, túl kevés szexuális inger, menopauza, vagy az is, ha nehezedre esik, hogy a gondolataid ne kalandozzanak el a szextől.

Ha eltávolították a méhedet, úgy ez egy másfajta orgazmusélményhez vagy nehezebben elérhető orgazmushoz is vezethet. Igaz ez akkor is, ha teljes vagy részleges klitorisz-eltávolításon estél át.

Van, aki viszont arról számol be, hogy a korábbiakhoz képest egy szexuális együttlét alatt több orgazmust is átél.

Nőiséged

A kezelések miatt sok nő úgy érzi, hogy nőiségét is elveszítette. Végülis a rák és a kezelések alapjaiban rengették meg női mivoltodat. Ez nagyon megviseli az embert. Az olyan kérdések, mint 'Nő vagyok én még egyáltalán?' vagy 'Mi lesz most a nőiségemmel?' sok nő számára igenis fontos szerepet játszanak.

Gyermekáldás iránti beteljesületlen vágy

A nőiségen csorba esett. Ez abban az esetben is megjelenik, ha a gyermek utáni vágy természetes úton már nem teljesülhet be. Amikor a reprodukciós szerv nem működik, azt nagyon sok nő hatalmas veszteségként és a vele együtt járó gyászként éli meg.

Ha nincs már igény szexuális kapcsolatra

Bizonyos nőknek egyáltalán nincs igényük szexuális kapcsolatra, de ezt nem élik meg problémaként.

Hogyan lehet újra kedved a szexhez?

Lelki következmények és a szexualitás

A diagnózis és a kezelések alatt sok minden történt veled, és sok mindent fel kell dolgoznod. Gyakori érzelmek a szomorúság, a harag és a félelem. Van, hogy bizonytalan vagy a testeddel kapcsolatban, vagy szégyelled, ahogy most kinézel. Az is előfordulhat, hogy bűnösnek érzed magad, vagy úgy érzed, magadra hagytak. Nagyon sok minden történt veled, és ennek feldolgozása időt vesz igénybe, sőt, mindez hatással lehet szexuális életedre is. Adj magadnak időt a történtek feldolgozására.

Adj időt magadnak, hogy testedet és szexuális igényeidet (újra) megismerhesd. Akár egyedül, akár a partnereddel.

Valószínű, hogy nem magától értetődően jön el az a pillanat, amikor újra igényled majd a szexuális kapcsolatot. Előfordul, hogy sok időbe és fáradságba kerül, hogy ide eljuss, különösen, ha a kezeléseid következményei erősen megviselnek.

A csökkent szexuális kedv okai az alábbiak lehetnek:

  • Félelem, például a szex közbeni fájdalomtól, attól, hogy visszatérhet a rák, vagy egy új kapcsolat kezdetétől.
  • Megváltozott testkép, amelyhez még hozzá kell szoknod, és esetleges szégyenérzet, ami társulhat hozzá.
  • Érzelmek és magány, komor gondolatok, aggodalom.
  • Újra emlékeztetnek a betegségedre.
  • A partnereddel megváltozott a kapcsolatod.
  • Bizonytalanság, például vizeletvesztés vagy más, vaginális eredetű szagok miatt.
  • Szomorúság, hogy a kezelések miatt már nem vagy termékeny.
  • A változókor következményei, például hőhullámok.
  • Csökkent férfihormon-termelés (tesztoszteron).

Keltsd fel a vágyat!

Minél több idő telik el úgy, hogy nem élsz szexuális életet, annál nehezebb lesz újra belekezdeni. Lehet, hogy kényelmesebbnek tűnik, ha nem csinálsz semmit. Viszont a szexuális kedv nem magától jön, erre neked is van ráhatásod. Szóval tulajdonképpen saját magad is fel tudod kelteni a szexuális vágyadat.

Ajánljuk Libidó brosúránkat: https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/a-libido-elvesztese-a-rak-utan

Figyelem! Ez az oldal olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha elmúltál 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattintva a tartalom elérhető lesz számodra.