Lelki következmények

Lelki következmények

Tartalomjegyzék

A nőgyógyászati daganatoknak nem csak testi következményei vannak, lelki következményeket is megélhetsz. Ezek gyakran a szexualitásodra is hatással vannak.

Logikus, nem?

Lelki következmények

Gyakoriak a lelki panaszok

A diagnózis és a kezelések idején sok nő szomorúságot, félelmet és haragot tapasztal. Gyakori, hogy ezek az érzelmek még sokáig megmaradnak, olyankor is, ha a kezelés gyorsan véget ért és jók a kilátások.
Félelem és stressz esetén a szex gyakran háttérbe szorul. Ez teljesen normális. Időbe telhet, amíg a szex ismét életed aktív részévé válik. A gyógyuláshoz időre van szükség, lelki síkon is. Ne légy türelmetlen, adj időt magadnak. Nincs olyan meghatározott idő vagy időszak, amelynek leteltével szexuálisan ismét aktívnak kell lenned. Mindenki másként éli ezt meg.

A kezelések lelki panaszokat is okozhatnak, ha a kezeléseket traumatikus élményként élted meg. Ilyenkor pszichológus támogatása segíthet.

Vannak nők, akik szégyellik megváltozott testüket. Emiatt bizonytalanok, és leginkább egyáltalán nem szeretnének szexuális életet élni. Az is előfordulhat, hogy bűntudatod van, vagy úgy érzed, cserbenhagytak.

Tudod: az élvezetes szexuális élet nem korlátozódik a partnerrel történő közösülésre vagy behatolásra. A női partnerrel élő hölgyek számára sem kell, hogy a kielégítő szexuális élet kizárólag a hüvelyi behatolást jelentse. Az, hogy újra szexuális életet kezdj élni és újra kedved legyen hozzá, azzal kezdődik, hogy újra megtanulod saját igényeidet és vágyaidat.

Figyelem! Ez az oldal olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha elmúltál 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattintva a tartalom elérhető lesz számodra.