Mikortól élhetek újra szexuális életet?

Mikortól élhetek újra szexuális életet?

A diagnózis és a kezelések lelki feldolgozása minden nő esetében másként zajlik, ez igaz a szexuális felépülésre is. Teljesen normális az is, ha te mindezt másoktól eltérően éled meg, hiszen nem vagyunk egyformák! Ennek ellenére nagy vonalakban erről is beszélhetünk, és tudunk néhány tippet is adni.

Mikortól élhetek újra szexuális életet?

A kezelések idején

Amikor az orvosoddal a diagnózisról és a kezelésekről beszélgetsz, akkor szóba kerül a szexualitás és a lehetséges változások is. Gyakran azt tanácsolják a nőknek, hogy a kezelések idején ne közösüljenek vagy kerüljék a behatolást, mivel a hüvely falának szövetei sérülékenyek és érzékenyek.

Az első kontroll

Az első kontrollra gyakran kb. négy-hat héttel a kezelést követően kerül sor. Ennek keretében orvosoddal vagy szakápolóddal ismét szóba kerülhet a szexualitás is. Ez a beszélgetés kifejezetten a kezelések következményeiről és a szexualitásról szólhat. Kérdezz bátran!
A szexualitásnak természetesen a felépülésedhez is köze van, a szó tágabb értelmében, hiszen minden mindennel összefügg: hogy alakul a testi felépülés, vannak-e fájdalmaid, kínoz-e fáradtság. Amikor még erős fájdalommal küzdesz és nagyon fáradt vagy, akkor valószínűleg gondolni sem akarsz a szexre. Persze ennek az ellenkezője is igaz lehet: ha a felépülésed gyors ütemben halad és hamar talpra álltál, akkor valószínű, hogy gyorsabban lesz kedved a szexhez is.

Feldolgozás

A legtöbb nő számára a kezelések utáni első időszak a diagnózis feldolgozásáról és önmaguk „összerakásáról” szól. Gyakori, hogy az ember nagyon rövid idő alatt nagyon sok mindenen megy keresztül, amit fel kell dolgozni és lélekben mindennek a helyére kell kerülnie. Ebben a periódusban csak kevés nő érez késztetést arra, hogy aktív szexuális életet éljen. Hiszen nem csak a testi felépülésről van szó. A kezelések lelki következményei is gyakran fontos szerepet játszanak.

Szex, újratöltve

Miután felépültél a kezelésekből, gyakran ismét kedvet érzel a szexualitásra, vagy a szexualitás felfedezésére. Azonban a kezelések hatására számos dolog megváltozhat. Lehet, hogy most teljesen másként gondolsz olyan dolgokra, amelyeket korábban szerettél, avagy most másként éled meg ezeket.
Előfordulhat, hogy komoly lépést jelent újra eljutni a szeretkezésig, vagy addig, hogy megérintsd magad. 

Tanács: óvatosan derítsd ki, hogy milyen érzéseket kelt benned a szexualitásod. Például azáltal, hogy megnézed magad a tükörben, hogy megérinted magad, esetleg maszturbálsz. Így lassan újra megismerkedsz saját testeddel. Természetesen nem jó ötlet akkor szeretkezni, amikor még nem állsz rá készen. Akkor sem, ha a partnered gyakorol rád nyomást.

Figyelem! Ez az oldal olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha elmúltál 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattintva a tartalom elérhető lesz számodra.