Partnereknek

Partnereknek

Ha a párodat nőgyógyászati daganattal diagnosztizálták, vagy ezen túl van, sok-sok változáson megy keresztül testileg és lelkileg, ami teljes mértékben kihat a környezetére, a párkapcsolatra.

A társ támogatása elengedhetetlen, mind a gyógyuláshoz, mind pedig az életminőség javulásához, ahhoz, hogy a közösen megélt dolgok, így a szexualitás is újra jól működjön.

Rengeteg türelemre és szeretetre van szüksége.

Ahhoz, hogy jobban értsd az ő oldalát, szeretnénk bemutatni, mitől nehezebb esetleg a szexuális kapcsolat.

Partnereknek

Attól függően, hogy milyen kezeléseket kapott, különböző mellékhatásokat tapasztalhat

Csökkent szexuális kedv

A kezeléseket követő időszakban a legtöbb nő gondolni sem akar a szexre. Sokak számára a támogatás és a biztonság ilyenkor fontosabb, mint a szexuális kielégülés. Az ölelés, az összebújás nagyon fontos.

Behatolás közben vagy után érzett fájdalom

Az ilyen fájdalomnak különböző okai lehetnek: lehet, hogy a hüvely merevebb vagy szárazabb, de a fájdalomtól való félelem is szerepet játszhat. A medencefenék izmai ilyenkor „automatikusan”, néha akaratlanul is megfeszülnek, amelynek következtében a behatolás fájdalmas lehet.

Csökkent hüvelyi nedvesedés

A menopauza vagy a sugárkezelés (radioterápia) hatására a hüvely nyálkahártyája kiszáradhat, és szexuális együttlét esetén is előfordulhat, hogy kevéssé nedvesedik. Ennek következtében fájdalmas lehet a behatolás.

Vérzés

A sugárkezelés és a műtétek következtében a hüvely nyálkahártyája sérülékennyé válik és gyakoribb a szexuális együttlét közben fellépő vérzés. Ez azonban néhány hét vagy hónap elteltével magától elmúlhat. Néha a hüvely nyálkahártyája érzékeny marad, és akár hosszabb időn keresztül is tapasztalható vérzés.

Nehezebben elérhető orgazmus

Nőgyógyászati daganattal kezelt nőknél gyakori, hogy nehezebben adják át magukat a szexuális ingereknek és nehezebben érik el az orgazmust is. Ennek több oka is lehet, pl. fáradtság, csökkent szexuális kedv, feszültség, az egészséggel kapcsolatos aggályok, túl kevés szexuális inger, menopauza, de az is szerepet játszhat, ha nehezére esik, hogy a gondolatai ne kalandozzanak el a szextől.

Ha eltávolították a méhet, úgy ez egy másfaja orgazmusélményhez vagy nehezebben elérhető orgazmushoz is vezethet. Igaz ez akkor is, ha teljes vagy részleges klitorisz-eltávolításon esett át.

Megrövidült hüvely

Egyrészt  műtét során eltávolíthatnak a hüvelyből is egy kisebb részt, ez az ún. hüvely-mandzsetta. Nem lehet megmondani, ez mekkora, mindenkinél más. Sajnos előfordulhat, hogy rövidebb lesz a hüvely. 
Másrészt idővel az összenövéseknek is lehet a következménye a rövidülés.

Nagyon fontos a rendszeres szexuális élet vagy hüvelytágítás ilyenkor is, de, hogy mindkettőtök számára élvezhető legyen a szex, létezik már olyan segítő eszköz, amit úgy hívnak, hogy péniszgyűrű. 

A férfi, ha ezt felveszi, akkor egy ütközőpontot képez, és az érzékelése ugyanolyan marad.

Erről többet itt olvashatsz vagy vásárolhatjátok meg: https://malyvavirag.hu/shop 

Nőiség

A kezelések miatt sok nő úgy érzi, hogy nőiségét is elveszítette. Végülis a rák és a kezelések női mivoltját alapjaiban rengették meg. Ez nagyon megviseli az embert. Az olyan kérdések, mint 'Nő vagyok én még egyáltalán?' vagy 'Mi lesz most a nőiségemmel?' sok nő számára igenis fontos szerepet játszanak.

Ha tudtok, beszélgessetek sokat erről, kérdezd meg, hogyan tudsz segíteni, legyél vele óvatos, és keressétek meg az elején azokat a pózokat, amelyek számára is biztonságosabbak. Ha ezzel működik, akkor lépésről lépésre haladjatok tovább.

Olyan is elképzelhető, hogy sokáig nem kívánja a szexet, ezt ne vedd magadra, de próbáljatok ezen együtt változtatni.

Ajánljuk neked is figyelmedbe a Libidó brossúrát ehhez: https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/a-libido-elvesztese-a-rak-utan 

De mégis hogyan beszéljünk a szexről?

A szex tabutémának számít, és talán éppen ezért még partnerek között is gyakran meglehetősen bonyolult szóba hozni. Adunk pár tippet, hogy hogyan tudod a beszélgetést elindítani, ha már nem mennek maguktól a dolgok. A beszélgetés abban is segíthet, hogy visszahozzátok a szexet a kapcsolatotokba.

 • Éppen ezért szánjatok időt rá, és válasszátok ki a megfelelő pillanatot. Azaz ne rohangáljanak körülöttetek a gyerekek, és ne vonja el a figyelmet a telefon sem.
 • Gyakran fontos az is, hogy először újra kellemes légkört teremtsetek egymás között, még mielőtt felhozzátok a témát. Azaz először a kettőtök közötti intimitáson kell dolgozni. Például újra egymás közvetlen közelében lenni.
 • Figyelj arra, hogy mindig magadról beszélj, és nevezd nevén mindazt, ami nem tetszik, amivel nem érzed jól magad. Például: „Nagyon hiányzik, hogy már sosem szeretkezünk. Neked is hiányzik?” Egy ilyen közlés gyakran megadja a beszélgetés felütését, amire aztán a partnered reagálhat.
 • Az, ha nem beszéltek a témáról, csak további eltávolodáshoz és vádló gondolatok megjelenéséhez vezet, úgy mint ’lám, már nem tart vonzónak’. Azonban ezek a te gondolataid, nem a partnered gondol így rád!
 • Ha szexről van szó, akkor mindenki bizonytalan!
 • Ha a partnered nem igazán a szavak embere, akkor is szóba hozhatod az igényeidet. Amikor újra készen álltok a szexre, próbáld meg felhozni, hogy korábban mit csináltatok és mondd el, hogy mik a kételyeid vagy a félelmeid. Akkor is meghallgatásra találsz, ha közvetlenül nem követi beszélgetés a felvetésedet.

Tippek a partnerek számára

Nem minden, nőgyógyászati daganatos megbetegedéssel küzdő nő tapasztal problémákat vagy változásokat az intimitás és a szex terén. Gyakran a partnereknek is időbe telik, míg hozzászoknak a változásokhoz. Ebben az is szerepet játszhat, hogy félnek attól, hogy a másiknak fájdalmat okoznak. Nehéz lehet az is, hogy míg egyik pillanatban a partneredet ápolod, a másik pillanatban szenvedélyes szexet éljetek át.

Az alábbiakban számos hasznos tanácsot és tippet szeretnénk megosztani:

 • Lehetőleg ne sajnáld a társadat, hanem tanúsíts megértést.
 • Mindenről beszéljetek nyíltan és őszintén egymással.
 • Kísérd el őt a kezelőorvosával való találkozókra, és győződj meg róla, hogy a te kérdéseidre is választ kaptok.
 • Ne fuss el a probléma elől, hanem dolgozzatok rajta együtt.
 • Bármilyen nehéz is, mindig mondd el a partnerednek, hogy mit érzel, vagy mit gondolsz egy adott témáról.
 • Keressétek együtt a megoldást, vagy kísérd el őt azokra az orvosi időpontokra is, amelyek folyamán a szexuális problémákról is beszélgetnek.
 • Beszélgessetek egymással és öleljétek meg egymást.
 • Tegyétek az együttlétet játékokkal izgalmassá.
 • Állj készen arra, hogy a szex terén változtatnod kell.
 • Adjatok egymásnak teret érzéseitek kifejezésére, valamint arra, hogy megszokd partnered megváltozott megjelenését, külsejét.
 • Mindent kérdezz meg a partneredtől, amit tudni szeretnél: milyen változásokat tapasztalt a betegség vagy a kórelőzmény folyamán, és azt is, hogy mire van vagy éppen mire nincs szüksége. Így könnyebben közelebb tudtok egymáshoz kerülni.
 • Segíts partnered önbizalmának helyreállításában.
 • Kezdetektől fogva beszélj arról, hogy te mit érzel.
 • Használd a humorérzékedet.
 • Ne várd el azt, hogy minden ugyanolyan legyen, mint a betegség előtt, azonban vannak olyan dolgok, amiknél ez működhet. Figyeld meg, hogy melyek ezek a dolgok.
 • Mindenekelőtt kérdezd meg, hogy mi kellemes és mi nem az, és mire van szüksége a partnerednek. Légy jó hallgatóság. Mondd el, hogy mi az, ami kellemes neked, és mire lenne szükséged. Ne válaszolj a másik helyett, inkább figyeljetek egymásra, hallgassátok meg egymást.
 • Légy türelmes és ne feledd, hogy ez egy érzelmileg összetett téma.
 • Lehetőleg ne ignoráld a kezelések során keletkezett hegeket. Nagyon szép dolog, amikor együtt fedezitek fel partnered megváltozott testét.
 • Továbbra is keresd az intimitást ölelkezés, érintés, csókok formájában.
 • Ne tégy úgy, mintha nem bánnál valamit, ha közben meg igenis nem esik jól. Mondd, hogy neked is nehéz.
 • Jelezd, hogy még mindig vonzónak találod a partneredet, és hogy a teljes énjét szereted.
 • Ne hibáztass és ne erőltesd a szexet.

( Forrás: NFK.nl )

Előfordul, hogy te is nehezebben dolgozod fel mindazt, ami veletek történik. Meg kell küzdened az elvesztés gondolatával is, és az ember sokszor elbizonytalanodik, jól támogat-e?

A te segítésedre, sorstárs segítőkkel írtuk meg a Hozzátartozói kiadványt, melyet itt találsz: https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/a-segito-segitoje-hozzatartozok-kiadvanya 

Figyelem! Ez az oldal olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha elmúltál 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattintva a tartalom elérhető lesz számodra.