Szakember felkeresése

Szakember felkeresése

Nagyon nehéz ebben a témában segítséget kérni. Amennyiben úgy érzed, hogy több támogatást igényelsz a szexualitás terén annál, amit olvashatsz akár ezen az oldalon, akkor érdemes szakember segítségét kérned. Ők nap, mint nap ezzel a témával foglalkoznak, így hidd el, számukra természetes ez a terület, megnyílhatsz nekik bizalommal.

Felkereshetsz szexuálpszichológust vagy akár szexuálterapeutát is.

Mely problémákkal találkoznak azok a nők, akiknek szexológus felkeresését javasolják?

Erre nem lehet egyöntetű választ adni. Mindenekelőtt fontos annak ismerete, hogy van-e igény a szexualitásra. A nők többek között az alábbi esetekben találkoznak problémákkal:

  • csökkent szexuális vágy
  • csökkent szexuális kedv
  • csökkent szexuális izgalom
  • fájdalmak

Milyen dolgok játszhatnak mindebben szerepet?

  • Életkor: ha fiatal vagy és éppen most léptél egy új kapcsolatba, akkor a szex bonyolult lehet.
  • Hogy van-e aktuálisan kapcsolatod: Ha nem élsz kapcsolatban, akkor a szex lehet, hogy kevéssé fontos számodra.
  • Hogy jó, vagy kevéssé jó a szexuális életed: a jó szexuális kapcsolat sokat segíthet problémák esetén, hiszen új tartalmat adhat a szexualitásnak.
  • A daganatos betegség típusa: a petefészkek eltávolításának következménye a menopauza beállta, ebből adódóan lehet, hogy kevésbé van kedved a szexhez.
  • A kapott kezelések: a méhszáj eltávolítása megrövidítheti a hüvelyt. A belső és külső radioterápia (sugárkezelés) sokféle következménnyel jár a hüvelyben, ahol összenövések keletkezhetnek.

A szexológussal közösen feltárjátok a szexualitás terén még szóba jöhető lehetőségeket, és arra is választ kerestek, hogy milyen újfajta tartalommal tölthető meg a partnereddel való, intim kapcsolat.

Így közösen kerestek új utakat és lehetőségeket. A betegség intenzív megtapasztalása és a „megszokott” szexuális kapcsolat elvesztése is összekapcsolódhat, és a szexualitás, valamint az intimitás más formái irányába indított felfedezőúton kreatív ötletekkel szolgálhat.

Ha úgy érzed, problémád van, ne fojtsd magadba. Beszélj róla az orvosoddal vagy szexuálterapeutával, pszichológussal. 

Felkereshető szakemberek

Dámia Szexuálterápiás Központ
https://damiaszexterapia.hu

“Három pszichológus, akit a szakmai érdeklődés, majd a barátság hozott össze. A közös célunk az, hogy egy olyan közösséget, egy olyan központot hozzunk létre, ahol tabuk nélkül lehet beszélni szexualitásról, intimitásról és tulajdonképpen bármiről, ami ezekhez a témákhoz kapcsolódik. Hiszünk abban, hogy megfelelő szexuális edukáció mellett a szexuális egészség elérhető. Feladatunknak érezzük, hogy inspiráljuk az embereket a szexuális fejlődésre. Meggyőződésünk, hogy felkészült szakemberként az a dolgunk, hogy a hozzánk fordulókat barátságos és bizalommal teli légkörben, hiteles információk átadásával segítsük a vágyott szexuális minőség eléréséhez.”

A Mályvavirág Alapítvány Prof. dr. Kathrin Kirchheinerrel dolgozik együtt ezen a területen.
Kathrinnal angolul és németül lehet konzultálni. Elérhetősége: Kathrin.Kirchheiner@akhwien.at 

Figyelem! Ez az oldal olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha elmúltál 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattintva a tartalom elérhető lesz számodra.