Szerepet játszik az életkor?

Szerepet játszik az életkor?

Sok tényező játszik szerepet a szexuális újraindulás alakulásában és abban, hogy mindezt hogyan éled meg. Az életkor ezek közül az egyik. Annyi bizonyos, hogy ez egy nagyon érzékeny téma.

Különböző történeteket hallottunk sorstársaktól, akiknek kevésbé jók a tapasztalatai. Gyakran azért, mert érettebb korúakról van szó. Ezért ezen a ponton megállunk egy kicsit. Az Olijf egy holland betegszervezet, a Mályvavirág Alapítvány testvérszervezete, amely négy feltételezést állított össze egy szakápolóval.

Ne feledd, a szexuális újrakezdés mindenki számára másként zajlik!

Négy feltételezés az életkorról és a szexualitásról:

1. A 40 évesnél fiatalabb nők tudják legjobban, hogy mit akarnak a hálószobában

Ez sok esetben nem igaz. A 40 év feletti nők gyakran többet kísérleteztek és több tapasztalatot gyűjtöttek már (akár különböző partnerekkel is), így a testüket jobban ismerik. A 40 éves kor alatti nők gyakran még felfedezési szakaszban vannak, azaz keresik, hogy mit kedvelnek, és mit nem, ami egyébként teljesen rendben is van.

2. A 60 év feletti nőknek már nincs szükségük szexuális újraérvényesítésre

Az életkorod nem mond el semmit arról, hogy mennyire vagy aktív az ágyban, akár magaddal, akár partnerrel! Sajnos gyakori, hogy 60, de gyakran 50 év feletti nőknél is abból indulnak ki, hogy már nem érdekli őket a szex, már nem tartják annyira fontosnak. Vagy ami még rosszabb, úgy tartják, hogy erről ebben a korban már nem is kell beszélni. Ez egyáltalán nem igaz! Csak arra tudunk bátorítani, hogy ha úgy érzed, hogy a kezelőorvosod is a fentiekhez hasonlóan vélekedik, akkor beszélj vele!

A kezelések befejeztével pedig keress új módszereket, amelyekben szexuálisan örömödet leled!

De persze előfordulhat, hogy nincs még elég bátorságod a szexuális revalidáció megkezdéséhez. Bárhogy is, mindennek nincs köze az életkorodhoz.

3. A 30 és 40 év közötti nők hágják át leggyakrabban határaikat az ágyban

Sajnos ez gyakran igaz. A 40 év feletti nőknél gyakoribb, hogy fix partnerük van. Egy olyan partner, akivel már hosszabb ideje együtt vagy, nyugalmat és biztonságot nyújt a (szexuális) revalidációd idején. A 30-40 év közötti nők gyakran rövidebb ideje vannak együtt partnerükkel, ezért félnek attól, hogy elveszítik őt, ha nem tudnak/akarnak eléggé aktívak lenni az ágyban.

A félelem attól, hogy a partnerük előtt kudarcot vallanak, fontos szerepet játszik abban, hogy ezek a nők a kezelések idején vagy azok után gyakran (túl) gyorsan válnak szexuálisan ismét aktívvá. Mindenkit arra bátorítunk, hogy csak akkor kezdjen újra szexuális életet élni, ha ebben örömét leli.
Ne lépd át saját határaidat!

Nagyon sok mindenen mentél keresztül, szóval adj magadnak időt!

4. A 30-35 év közötti nők a leginkább nyitottak („open minded”)

Úgy tűnik, hogy ez a generáció mindent meg- és kibeszél, beszédtémává tesz. Azonban a konzultációk tapasztalata azt mutatja, hogy a szex ennek a csoportnak még túl izgalmas ahhoz, hogy beszéljen róla. Ez tulajdonképpen a harmadik feltételezésből fakad: ez a korosztály még gyakran a kísérletezési fázisban van, épp most fedezi fel, hogy hol vannak a hálószobában a határai. Ha ezen a téren még bizonytalan vagy, akkor gyakran nehéz erről beszélni. Olyan gondolatok merülhetnek ilyenkor fel, mint „ez normális?” vagy „csak nekem vannak ilyen vágyaim?”. Tudd, hogy nem te vagy az egyetlen, akiben ilyen kérdések fogalmazódtak meg!

Figyelem! Ez az oldal olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha elmúltál 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattintva a tartalom elérhető lesz számodra.