Vaginizmus, Lichen sclerosus, Vulvodynia, Sjögren szindróma

Vaginizmus, Lichen sclerosus, Vulvodynia, Sjögren szindróma

Vaginizmus

A vaginizmusban a pubococcygeus izom önkéntelenül megfeszül, hasonló reflexiós módon, mintha valaki megremegne. A megfeszült izom azt jelenti, hogy a behatolás nehézkessé vagy akár lehetetlenné válik. A hüvely szűk és merev ilyenkor.

A vaginizmus okai általában pszichológiaiak, bár lehetnek fizikai indítékok is. Égő vagy szúró fájdalom jelentkezik, akár tampon használatnál, vagy hüvelyi, ujj behatolása alkalmával.

A vaginizmust elsősorban pszichológus gyógyítja, de természetesen a fizikai oldalról is megtámogatható ennek kezelése. Fontos az ellazulás, a szorító reflex oldása.

Lichen sclerosus

A Lichen sclerosus egy ritka, mindkét nemet érintő bőrbetegség, melynek okát ma még nem tudjuk. Ez egy nemi szervi bőrbetegség, autoimmun jellegű bőrgyulladás. Az esetek nagy részében a kötőszövet hegessé válik. Okozhat hüvelybemenet-szűkülést vagy a kisajkak “felszívódását”.

Erről többet itt olvashatsz: https://tamasibeladr.hu/blog/2019/lichen-sclerosus 

Természetes síkosítók és hidratálók segítik és gondozzák az érzékeny szöveteket. Használhatók napi irritáció enyhítésére, tágítókkal és közösülés közben is.

Vulvodynia

A vulvodynia olyan állapot, amely a szeméremtest területén jelentkező fájdalomra utal, amit nem fertőzés okoz. Az érzés gyakran égető, és a szeméremtest területén lévő idegrostok rendkívüli érzékenysége okozza. Általában a szeméremtestet ellátó idegek problémája után nyilvánul meg, de pontos okát nem tudjuk.

Az intim síkosító vagy hüvelyi hidratáló krém segíthet megnyugtatni a fájdalmas területet, és enyhíteni a vulvodynia tüneteit. Ugyanígy a meditáció, gyógytorna is.

Sjögren-szindróma

Nem tudjuk, hogy mi okozza a Sjogren-szindrómát, de valószínűleg a genetika vagy a nők ösztrogénszintjének megváltozása áll a háttérben. Általában 40 és 60 év közötti embereknél, leginkább a nőknél jelentkezik.

A test azon részeit érinti, amelyek folyadékokat termelnek, mint például a könnyek, a nyál és a hüvelyi rész. Ezért a tünetek közé tartozhat a szemszárazság, a szájszárazság, a bőrszárazság és a hüvelyszárazság, fáradtság, izom- vagy ízületi fájdalom, kiütések és duzzanat az állkapocs és a fülek között (ahol a nyálmirigyek találhatók).

A természetes hüvelykenés legjobb módja egy természetes, tiszta és hipoallergén síkosító, amely véd és hidratál is egyben. 

Vaginizmus, Lichen sclerosus, Vulvodynia, Sjögren szindróma

Figyelem! Ez az oldal olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha elmúltál 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattintva a tartalom elérhető lesz számodra.